Tør du drikke Coca-Cola Light??

 


Giftige læskedrikke  

Sødemidlet Aspartam, også kaldet NutraSweet er også blevet draget ind i som medaktør i golfkrigssyndromet. Det kan umiddelbart lyde mærkeligt og kræver lidt baggrundsviden.

 

Aspartam blev opfundet i USA i 1965. Godkendelsen af stoffet betragtes af mange som en velvillig gestus overfor erhvervslivet frem for en redelig vurdering og konklusion af stoffets ufarlighed. Historien om fusk med forsøgsresultater, lobbyisme og ignorerede advarsler fra biokemikere da Aspartam skulle godkendes er en beretning for sig.

 

Stoffet, der søder knap 200 gange mere end stødt melis, er imidlertid godkendt til brug i slankemidler, læskedrikke, tyggegummi og diæt-cola m.fl.

 

Aspartam består af aminosyrerne asparginsyre og fenylalanin forbundet med methanol, sidstnævnte måske bedre kendt som træsprit. Aspartam tåler ikke høj varme eller et surt miljø, hvilket sætter grænser for anvendelsen og længere tids opbevaring vil nedsætte sødeevnen med op til 60 %.

 

I kølvandet på Aspartam er der gennem årene indløbet tusindvis af klager over symptomer efter regelmæssig indtagelse af dette sødemiddel samt rapporter om neurologiske sygdomme. Agression, selvmordstendenser, afvigende opførsel, uforklarlige søvnforstyrrelser, ekstreme humørsvingninger og en „brændende“ tunge er symptomer, som også kendes fra golfkrigsveteraner.

 

Endvidere foreligger der indberetninger om symptomer efter indtagelse af Aspartam, der minder om den type af sygdomme, der er i stærk vækst i de senere år, og som vi kender som multipel sklerose, lupus, epilepsi, kronisk træthed, Lyme´s syge, Alzheimer's syge, Grave´s syge, Lou Gehrig´s syge, Post polio Syndromet og fibromyalgi.

 

Den slags symptomer er i stor udstrækning mindsket eller helt forsvundet efter ophør med indtagelse af Aspartam. Har man først mistet sin flyvecertifikat p.g.a. Aspartamfremkaldte epileptiske anfald, er det dog næppe muligt at få det igen. Mere end 600 piloter har rapporteret om bivirkninger fra Aspartam og nogle fik et grand mal under flyvning.

 

Nede i ørkenen under golfkrigen kom temperaturen op på næsten 50 graders varme. Her blev der aflæsset tusindvis af paller med Aspartamholdige læskedrikke, hvor de stod i ugevis til de var drukket, og bl.a. vedligeholdelsespersonalet drak dem dagen lang.

 

Som nævnt er Aspartammolekylet ustabilt. En dåse læskedrik, der indeholder 550 mg Aspartam vil efter 6 måneders henstand kun indeholde 155,34 mg Aspartam. Endvidere dannes en del giftige nedbrydningsprodukter.

 

Mistanken retter sig især mod methanol-fraktionen, der udgør ca. 10 % af sødemidlet. Når temperaturen overstiger 30 grader, fraspaltes methanolet ekstra hurtigt. Methanolforgiftning er kendt for at give synsforstyrrelser og blindhed og kan ændre virkningen af andre stoffer. Methanolet omdannes videre til formaldehyd, som skader immun- og nervesystemet og ved lang tids indtagelse kan det give genetiske skader. Der dannes også myresyre, som kan ophobes i hjerne, nyrer, spinalvæske og andre organer og kan give alvorlige celleskader.

 

Ved høje temperaturer fremskyndes endvidere det mest frygtede nedbrydningsprodukt diketopiperazin (DKP). Dette stof er under bestyrket mistanke for at forårsage hjernetumorer, livmoderpolypper og forandringer i blodets kolesterol. Mistanken om at disponerede personer kan udvikle „golfkrigssyndrom“ ved indtagelse af store mængder Aspartam er altså ikke helt uberettiget.


(kilde:  uddrag fra http://www.mayday-info.dk/277.0.html)


 

Hvilket stof der findes i Cola light, som man har mistanke om kan give risiko for hjernesvulster, især hos børn og unge:

Stoffer hedder aspartam eller "NutraSweet", og det findes foruden i de fleste "light"-sodavand og et hav af andre produkter. Stoffet blev under stærk modstand fra en videnskabelig kommission i USA godkendt af en direktør i FDA – Federal Drug Administration, og samme direktør tog et år senere sin afsked og blev direktør i et af det multinationale firma Monsanto’s selskaber. Det er Monsanto, der ejer patentet på aspartam og havde "plantet" direktøren i FDA. Sådan foregår det, og myndighederne i Danmark og EU godtager uden videre, at aspartam ikke er skadeligt. Der foregår imidlertid en stor, treårig undersøgelse i England for at vise, om aspartam er farligt, så de vil nok give en endelig vurdering.

En anden grund til ikke at drikke cola er, at det fremmer afkalkning af knoglerne meget betydeligt.

Professor Grace Wyshak fra Harvard School of Public Health i USA har påvist, at piger i 9. og 10. Klasse, som drikker cola og sodavand, har en tre gange så stor risiko for knoglebrud som piger, der slukker tørsten med andre drikke. I samme studie viste det sig, at legemligt aktive piger, som drak cola, havde en fem gange så stor risiko for knoglebrud som legemligt aktive piger, der ikke drak kulsyreholdige drikke.

Professor Wyshak mener, at det er fosforsyren i cola, som griber ind i kroppens mulighed for at udnytte kalken i kosten. Kulsyreholdige drikke indeholder en stor mængde fosfater, der trækker kalk med ud af kroppen, når de udskilles gennem nyrerne, selvom kalken skal tages fra knoglerne.

Psykiatrisk forskning gennem de seneste ti år tyder på, at koffeinen i cola er den mest sandsynlige årsag til børns problemer med at sove, koncentrere sig og fastholde opmærksomheden på det, de er i gang med. Sodavandsfabrikanterne hævder, at de kun tilsætter koffein for at bedre smagen, men forskere på Johns Hopkins University mener, på baggrund af en undersøgelse af smagen, at koffein bliver tilsat til sodavand og cola for at skabe afhængighed. (Kilde: Health Science. Summer 2001).

En undersøgelse på Århus Amtssygehus har vist, at en trediedel af unge har for lidt kalk i knoglerne.


Forfatter:
Læge Carsten Vagn-Hansen
Carsten Vagn-Hansens HjemmesideAspartam

 

Aspartam (også kaldet Nutrasweet eller E nr. 951) er det mest anvendte kunstige sødemidler i fødevarer. Det bruges i masser af nærings- og nydelsesmidler som f.eks. Diet Coke, Diet Pepsi, Nikoline Light samt de fleste andre "light" sodavand og i nogle Cheasy yoghurt.

Desværre har det vist sig at have alvorlige bivirkninger. Ofte viser disse bivirkninger sig først efter længere tids brug, og så er det ofte for sent. I nogle tilfælde kan det skade ens helbred permanent.


Aspartam indeholder blandt andet 10% træsprit. Træsprit er kendt for at forårsage blindhed hos alkoholikere. Når det indtages omdannes det til formaldehyd, myresyre og diketopiperazin i fordøjelsessystemet. Formaldehyd er en nervegift. Myresyre er den gift, som myrer afgiver. Diketopiperazin er et kemikalie der forårsager svulster i hjernen.

Aspartam indeholder 50% phenylalanin, som isoleret set er skadelig for nervesystemet og går direkte i hjernevævet… Phenylalanin dræner desuden kroppen for serotonin, hvilket kan medføre manio-depressivitet, angsanfald, hallucinationer, panikangst, søvnløshed, paranoia, humørsvingninger og endog selvmordstendens.


Ifølge Mr. H.J.Roberts, MD og direktør for Palm Beach Institute for Medical Research, er aspartam en overset fare for vores helbred. Aspartam bliver idag brugt i mange fødevarer, i læskedrikke og i slik. Det Mr. H.J.Roberts har fundet ud af, er bl.a., at indtagelse af aspartam i store mængder, giver afhængighed, der er lige så stærk eller stærkere end alkohol. I hans database findes over 1200 mennesker med reaktioner fra aspartam.

 

Reaktionerne er mangfoldige - lige fra vægtforøgelse, migræne, depressioner, irritabilitet, nervøsitet, koncentrationsbesvær, hukommelsessvigt, træthed, tørst, tørre øjne, hårtab, allergier, lavt blodsukker, håbløshed, ledsmerter, søvnbesvær, øresusen, øreringen, svimmelhed og kvalme til Alzheimers og multiple sclerosis. Hos børn ses der ofte udslæt, aggressivitet og hyperaktivitet.

Nogle af de eksempler som Mr. H.J.Roberts skriver om i "Townsend Letter for Doctors & Patients" er alarmerende:

 


En 28-årig kvinde som havde drukket to liter cola sødet med aspartam daglig siger: "Jeg var afhængig af det og havde frygtelige muskelspasmer, svimmelhed, kvalme, depressioner etc. Jeg faldt over en artikel, der fortalte om faren ved aspartam og blev fuldstændig forfærdet. Efter at have stoppet med aspartam i 7 dage var de fleste symptomer væk. Jeg har indtil nu ikke haft nogle tilbagefald ."

 

En hospitals pharmaceut med megen viden om substanser der giver afhængighed og om stofmisbrug skrev: "Jeg har været en kronisk bruger af light sodavand i flere år og har altid joked med at jeg var afhængig af aspartam. For nylig besluttede jeg at stoppe med det, men jeg kan ikke, lige meget hvor meget jeg prøver. Når jeg ikke drikker disse sodavand , kommenterer både mine kollegaer og min familie at jeg opfører mig, som om jeg er på heroinafvænning. Jeg oplevede også mange problemer da jeg drak dem, det mest fremherskende var ledsmerter."

 


Selv om de såkaldt videnskabelige beviser mangler, er der mange der tror, at et stort forbrug af sødestoffet aspartam (light-produkter) kan give øjeproblemer. Aspartam kan bl.a. give nedsat syn, sløret syn, sorte pletter, dobbelt syn, smerte, tørre øjne og endda nethindeløsning.

 

At de sukkerfri produkter ikke er helt uskyldige, som mange tror, bør have vores opmærksomhed.  F.eks. kan børn også bliver afhængige af tyggegummi med aspartam.  I USA er problemet nu så markant at FDA (US Food and Drug Administration) er blevet advaret gentagne gange om den potentielle katastrofale effekt af indtagelse af aspartam.

 


Russell Blaylock, M.D., som er neurokirurg, har skrevet bogen om "excitotoxitet": Excitotoxins: The Taste That Kills. Også han beskriver aspartams virkning på vore børns hjerner. Han mener endog, at stoffet kan udløse koncentrationsbesvær og autisme…

Man vurderer, at aspartam i dag findes i ca. 9.000 produkter… og i 100 lande verden over. Stoffet findes i receptpligtig medicin til børn, f.eks. penicillin, tyggevenlige smertestillende midler, børnevitaminer osv. Vore børn har ikke en chance for at undgå det".
 

Kilde: HELSENYT.COM website www.helsenyt.com

 


Feature Book:

Excitotoxins...The Taste That Kills

by Russell L. Blaylock, M. D.

 

Refer to our Index for additional material from this site.

Today's foods are geared for the masses: volume is the key concept here. In order to have volume, you must build into the food the ability to conceal a lack of freshness, create a perception of flavor where the ingredients may not dictate it, and to preserve it as long as possible. In an effort to support these goals, all kinds of food additives are included in your food everywhere that you look.

One group of food additives fall into a category called Excitotoxins. These additives stimulate the neurons in your brain; to the point of being literally stimulated to death. This book, covering a critical issue that is unknown to most Americans, discusses the many aspects of Excitotoxins.

Reader's Note: The first half of this review covers how the brain works. The second, how Excitotoxins do their dirty work. If you are short on time, skip the first half. However, it is difficult to truly appreciate the danger of eating Excitotoxins without understanding how the brain functions. The portion on the brain has been greatly abbreviated; for the interested reader, we highly recommend that you read the book.

 

How The Brain Works From A Hormonal Perspective

 

"The human brain is one of the most complex entities in the known universe. Within this three pound mass of jelly-like tissue there exist over ten billion nerve cells, billions more nerve pathways, and a million trillion connections. Often the brain is compared to a computer. But the organization of this remarkable organ is infinitely more complex than any computer system known. At best, it can be compared to a living computer."

"Thanks to the many new techniques in neurochemistry and neuroanatomy, we now know a lot more about how brain cells and their connections are arranged. For example, we know that in the cortex, neurons are arranged in functional columns, each interacting with its neighbor..."

"The pituitary gland has been called the master gland, because it is the central control center for most of the endocrine glands located throughout the body...the pituitary gland controls the other endocrine glands, such as the adrenal glands, the thyroid, and the reproductive organs, by releasing small amounts of its controlling hormones into the blood...by using this control, the brain can regulate growth, [and] metabolism..."

But what controls the pituitary gland?

...the pituitary is connected a wedge shaped piece of brain called the hypothalamus. This tiny piece of brain, despite its size, is immensely important. It controls hormone releasing factors that travel only a few centimeters to the pituitary gland, where they stimulate the pituitary to release its hormones...the hypothalamus regulates hormone balance in the body...it also controls hunger and sateity, sleep and walking cycles, the autonomic system, sleep cycles, and even our biological clocks.

 

The Nervous System And The Brain

 

"The nervous system...is a system that can generate impulses and convey those impulses over long distances by way of special self-propagating biochemical events. And it is an endocrine gland."

"The typical nerve cell is made of three parts: a dendrite, which receives the information, a cell body, which acts as the central command headquarters, and the axon, a single fiber which carries the signal to the next dendrite."

"The brain consumes 20% of the body's oxygen, and 25% of the body's glucose, yet makes up only 2% of the body's weight. The majority of this energy is spent supporting impulse generation and transmission. The brain never rests, even during deep sleep. In fact, during anesthesia the brain is still consuming enormous amounts of energy."

(It is over the axon that impulses - information that we transmit through our brain and body - are sent.) "Some axons conduct these impulses at 200 miles per hour. While there is an electric current generated, the impulse is actually a chemical message. In order for this chemical message to reach the next neuron down the line, a gap must be bridged. This gap is called the synapse."

"While occasionally the gap is crossed by true electrical conductance, in most cases it occurs by a chemical transfer of information. This is referred to as neurotransmission and the chemical messenger is called a neurotransmitter. Trillions of chemical messages are being transmitted throughout the brain every second."

 

Amino Acids

 

"One of the basic reactions occurring in biochemistry involves the breaking down of compounds in our food so as to release energy...some (of the basic reactions) form a part of the membrane structure of the cell itself, while others may be used to form enzymes, hormones, and components of various tissues...proteins are used by the body for a variety of functions...amino acids are nothing more than chemical building blocks used to create proteins."

"In the early 1950's a neuroscientist by the name of Dr. T. Hayaski, found that when monosodium glutamate (MSG) was injected into the grey matter of the dog's brain, the dog would fall down in its cage and begin to convulse wildly. Based on this observation, he concluded that glutamate was causing the dog's brain cells to become overexcited and fire uncontrollably. Despite this important observation, the report was largely ignored."

"...glutamate...causes neurons to fire spontaneously and repeatedly. Another amino acid, aspartate, causes a similar effect. Thus far, over seventy such excitatory amino acids have been discovered."

"By 1973 a group of scientists demonstrated that glutamate, indeed, met all of the characteristics necessary to be considered a neuro-transmitter -"

"Being excitatory transmitters, glutamate and aspartate both are involved in activating a number of brain systems concerned with sensory perception, memory, orientation in time and space, cognition, and motor skills. It is important to appreciate that the brain is an organ that depends on a delicate balance of excitatory and inhibitory systems, that is, positive and negative impulses. Disruptions of this balance can lead to anything from a minor tremor of the hands to an uncontrollable writhing motion of the body, or even the violent explosion of a full blown seizure."

(the author notes that glutamate exists within the body naturally. However, there is a difference between allowing the body to choose its own balance and drastically overexciting the brain with consuming additional quantities, sometimes large quantities as MSG and aspartame are hidden in a large number of foods that we eat.)

"As Dr. George Schwartz has pointed out in his remarkable book In Bad Taste: The MSG Syndrome, often MSG and related toxins are added to foods in disguised forms. For example, among the food manufacturers favorite disguises are hydrolyzed vegetable protein, vegetable protein, natural flavorings and spices. Each of these may contain from 12% to 40% MSG."

(In 1968 Dr. Olney, working out of the Department of Psychiatry at Washington University in St. Louis repeated experiments originally performed by Dr. Lucas and Newhouse.) "But what Dr. Olney found was even more shocking. He discovered that not only did MSG cause severe damage to the neurons in the retina of the eye, but that it also caused widespread destruction of neurons in the hypothalamus and other areas of the brain..."

 

Excitotoxins And Children

 

"After birth and following weaning from bottled or breast milk, most mothers begin feeding their babies food from the table. These foods frequently contain large amounts of MSG and hydrolyzed vegetable protein. Dr. Olney found that these children were receiving doses of MSG from the table food that equaled the dose used experimentally to produce severe brain cell destruction in animal experiments. By that I mean proportionally equal. Often, critics of this observation claim that humans rarely receive such high doses. This is just not true. Incredibly, humans develop higher blood levels of glutamate following ingestion of MSG than does any other animal species known. Dr. Olney noted that: The amount of MSG in a single bowl of commercially available soup is probably enough to cause blood glutamate levels to rise higher in a human child than levels that predictable cause brain damage in immature animals."

(Note that a child being carried in the womb can be affected by MSG in the diet of the mother.)

 

Excitotoxins and Alzheimer's

 

"There are more than twenty-five million persons over the age of sixty-five living in the United States. Of these, eleven percent or approximately two million seven hundred thousand, suffer from mild to moderate dementia, and almost five percent are severely demented. But not all of these severely demented individuals have Alzheimer's disease. About fifty-five percent will have Alzheimer's disease, and the rest will have dementia caused by multiple small strokes...or a combination of Alzheimer's disease and strokes."

"The following is a testimony of a wife of a victim of Alzheimer's disease before a Joint Congressional Hearing on Alzheimer's:

I can tell you that it is like a funeral that never ends. My husband was a handsome, vital, athletic man, a civic leader, a public speaker, a highly respected businessman. He was administrative vice-president of his company. He is now a statistic. He is permanently hospitalized, not knowing his family or speaking a word in the last 4 years. He requires total care as the physical deterioration takes its toll. I have a husband, but I speak of him in the past tense. I am not a divorcee, I am not a widow; but where do I fit?

 

On The Aging Of The Brain:

 

Many years ago, neuropathologists discovered strange looking clumps of dark staining material scatters the frontal and temporal lobes over the age of fifty. It soon became obvious that the presence of this unusual pigment was a normal consequence of aging, hence the name senile plaque. As we grow older, more and more of these senile plaques develop. Today they are called neuritic plaques. </ p>

"It appears that these plaques represent failed attempts by neurons to sprout new dendritic processes (the receiving or input fibers of neurons)."

"Recently, it was discovered that low brain levels of the vitamin B-12 can cause severe intellectual deterioration.

"...for instance, recurrent bouts of severe hypoglycemia can cause accumulated brain damage much like the mini-stokes..."

"Exposing cultures of normal hippocampal neurons to high concentrations of glutamate significantly increase the staining of these neurons to all three...Alzheimer-specific immune stains. Even more interesting was the finding that concentrations of glutamate below that which can kill neurons (subtoxic doses) also markedly increased the immunoreactive staining. This is an important observation since it strongly suggests that even lower concentration of food borne excitotoxic taste enhancers and aspartame can result in the same specific immunoreactive stain changes seen in Alzheimer's disease."

"The distribution of cellular damage caused by large concentrations of MSG is very similar to that seen in human cases of Alzheimer's disease."

"In one study in which the brains of Alzheimer's patients were examined it was found that the areas most often affected by the disease demonstrated very high levels of these destructive enzymes and free radicals."

(For a brief description of free radicals, see our Discussions/Arthritis section of this web site.)

Unlike most animal experiments using glutamate or aspartate (which involves short exposures) with human cases of Alzheimer's disease the exposure to these excitotoxins would be expected to persist over decades - over a lifetime. This is especially true with the large number of foods now containing excitotoxin taste enhancers of various sorts and with the widespread use of aspartame. It is important to recall that excitotoxin damage is multiplied by the addition of several excitotoxins in one's diet. Glutamate plus aspartame is much more toxic than either one used alone. Many foods contain glutamate, aspartate and cysteine as hydrolyzed vegetable protein. Most diet colas contain aspartame, with the primary ingredient of aspartate."

(Note that aspartame is a main ingredient in the infamous most common sweetener used in diet colas, low cal fruit juices, cakes, cookies, and nearly anything else that you find labeled low calorie.)

"While there is as yet no proof, it makes sense that general stimulation of the nervous system should be avoided by individuals at greatest risk of developing one of the neurodegenerative diseases, such as Alzheimer’s disease...Caffeine is a mild brain stimulant... by stressing the neurons, you could tip the scales causing the neurons to die sooner."

"It is interesting to note the first experiments done to test the safety of aspartame before its final approval in 1981 disclosed a high incidence of brain tumors in the animals fed NutraSweet."

A comment from Vita-Connection: This book is packed with information. Keep in mind that it is impossible for us to properly present the information to you and keep this page short enough to be readable. We strongly recommend that you read this book in its entirety. It is well written, and packed with information. Refer to the Discussions/Memory/Alzheimers and Discussions/Hypoglycemia sections of this web page for more information from this great source.

For Your Reference